Brandwerende kluizen beschermen papier of datadragers zoals dvd’s tegen beschadiging door warmte en waterschade. Het is belangrijk om hierbij de certificering goed te bekijken omdat alleen dan duidelijk is waartegen de inhoud van de kluis beschermd is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de DIN normering die wel vaak gebruikt wordt maar niets zegt over de duur van brandwerendheid. Meer informatie is te vinden onderaan de pagina.

Brandwerende kluizen – De DIN normering zegt iets over de brandwerendheid van gebruikte materialen. Het zegt niets over de brandwerendheid van de kluis omdat deze niet als zodanig is getest. Je zou dus kunnen zeggen dat Iedere kluis heeft een bepaalde mate van brandwerendheid heeft. Je kan het zeker geen brandwerende kluis noemen.

Bij gecertificeerde brandwerende kluizen wordt getest wordt hoe lang de kast bij blootstelling aan een omgevingstemperatuur van 1.090 °C de inhoud (papier) afdoende beschermt tegen de temperatuurstijging boven de kritische grens van 175 C. Dit is de grens die gehanteerd wordt voor papieren documenten. Boven deze temperatuur beschadigt papier of kan het zelfs vergaan.
Tijdens de test moet een val van 9,15 meter hoogte aantonen dat het de beschermende werking niet nadelig beïnvloedt als een brandwerende kast in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken.
Het testresultaat van de blootstelling aan hitte wordt voor papier aangegeven met S60P (een uur brandwerend) of S120P (twee uur brandwerend).

De kritieke grens van digitale datadragers ligt op ca 50 °C Boven deze temperatuur is de kans groot dat de gegevens op de datadragers verloren gaan.
Een certificering S60DIS wil zeggen dat de inhoud van de kast gedurende 60 minuten niet boven de 50 °C komt bij een omgevingstemperatuur van 1090 °C. Bij S120DIS is dat tot twee uur

Als je niet veel papier of digitale datadragers hebt die beschermd opgeborgen moeten worden dan is een brandwerende box een goede mogelijkheid. Een brandwerende box in een inbraakwerende kluis is dan ook nog tegen diefstal beschermd. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Dujardin.